Kamuoyunda siber hamle! Erdoğan imzaladı
Açık Kaynak Kodlu Yazılımların Kamuoyunda Kullanılmasına İlişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi (AKKY) Resmi Gazete’de yayımlandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayınlanan genelge ile kamuda açık kaynak yazılım kullanımının yaygınlaştırılması, bilişim harcamalarından tasarruf edilmesi, üretici bağımlılığının azaltılması ve siber güvenliğin güçlendirilmesi amaçlanıyor.
Bu amaçla Milli Savunma Bakanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı dışındaki tüm kamu kurum ve kuruluşları görev yapmaktadır. Kıyı Emniyet Komutanlığı, il özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşlardır. dernekler, kurumlar ve işletmeler; kamu iktisadi teşekkülleri ile doğrudan veya dolaylı olarak, tek başına veya müştereken veya başka şekilde sermayelerinin yarısından fazlasına sahip oldukları her türlü müessese, müessese, birlik, teşebbüs ve şirketler; Kurumlar, fonlar, döner sermayeler tarafından kullanılan ticari lisanslı yazılım envanteri, özelleştirme kapsam ve programında yer alan hisselerin yarısından fazlası kamuya ait olup hangilerinin hangileri ile değiştirilebileceğine ilişkin “AKKY Geçiş Analizi ve Yol Haritası Raporu” AKKY karşılıkları, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi resmi internet sitesinde (www.cbddo.gov.tr) yer almaktadır.
Rapor çerçevesinde yürütülecek çalışmalara ihtiyaç duyulan mali kaynak ve iş gücünün tahsisi için gerekli tedbirler alınacaktır. Söz konusu raporlar, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Daire Başkanlığı tarafından kamu kurum ve kuruluşlarının bilgi işlem altyapısına ilişkin bütçe planlama ve ödenek kararlarında dikkate alınacak ve bu kapsamdaki ödenek talepleri öncelikle karşılanmaya çalışılacaktır.
Yazılım tedarikini içeren mal ve hizmet alımlarında, teknik ve/veya ekonomik nedenlerle uygun olmadıkça, ticari lisanslı yazılımlar yerine AKKY muadilleri tercih edilecektir. Bu ödenek talepleri için Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Daire Başkanlığına sunulacak proje teklif formlarında, ticari lisanslı yazılımların alınmasında neden AKKY muadillerinin tercih edilmediğine ilişkin teknik ve ekonomik ilişkiler ayrıntılı olarak açıklanacaktır.
Mevcut AKKY’lerin Türkiye’de faaliyet gösteren yazılım firmaları ve Türkiye’de istihdam edilen işçiler tarafından özelleştirilmesiyle geliştirilen yazılımlar, yazılım lisanslama prestijinden dolayı AKKY lisanslarını kullanmasa bile AKKY’ye geçiş sürecinde değerlendirilecektir. Bu nitelikteki yazılımlar, teknik ve mali açıdan ilgili kamu kurum ve kuruluşunun ihtiyaçlarını karşılıyorsa, uygun AKKY çalışmalarının olmaması durumunda ticari lisanslı yazılımlara tercih edilecektir.
AKKY geçiş sürecinde Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından kurumlararası uyum sağlanacaktır.
Rapor ve rehber, gerektiğinde Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından güncellenerek resmi internet sitesinde yayınlanacak.