Ekonomi

IMF, BOJ’a temkinli faiz artırımı yaklaşımını tavsiye ediyor

Uluslararası Para Fonu (IMF), Japonya Merkez Bankası’na (BOJ) faiz artışları konusunda ihtiyatlı davranmasını tavsiye etti. IMF’nin Japonya misyon şefi Nada Choueiri, IMF ve Dünya Bankası’nın Washington’daki bahar toplantıları sırasında, enflasyon beklentilerine ilişkin bazı göstergelerin BOJ’un %2’lik hedefine yaklaşmasına rağmen, diğerlerinin henüz bu seviyeye ulaşmadığının altını çizdi.

Choueiri, zayıf bir yenin Japonya’nın ekonomik büyümesi üzerindeki faydalarını vurgulayarak, ülkenin döviz kurlarında esnekliği sürdürmesini savundu. Bu duruş, Japon yetkilileri para birimini desteklemek için döviz piyasasına müdahale etmeyi düşünmeye sevk eden yenin önemli düşüşlerinin ortasında geldi. Ancak 2022’nin sonlarından bu yana böyle bir müdahale gerçekleşmedi.

IMF’nin Japonya misyon şefi, Japonya’nın tüketim büyümesine olan güvenini dile getirerek, küçük firmalara da yayılması beklenen “çok güçlü” ücret artışları nedeniyle yılın ikinci yarısında güçleneceğini öngördü. Enflasyonun 2026 yılına kadar %2’lik hedefe sürdürülebilir bir şekilde ulaşacağını ve bunun da BOJ’a faiz oranlarını arttırma fırsatı vereceğini öngördü.

Bu tür artışların zamanlaması ve kapsamı, gelen verilere ve küresel parçalanma, jeopolitik gerilimler ve iç tüketim belirsizlikleri dahil olmak üzere ekonomik görünümle ilgili risklere bağlı olacaktır.

Choueiri, BOJ’un kademeli yaklaşımına katıldığını belirterek, büyüme ve enflasyona yönelik dengeli riskler göz önüne alındığında kademeliliğin önemini vurguladı. BOJ, Mart ayında sekiz yıl süren negatif faiz oranlarını sonlandırarak uzun süredir devam eden agresif parasal teşvikten önemli bir politika değişikliğine işaret etti.

Piyasa oyuncuları Japonya Merkez Bankası’nın bu yıl yeni bir faiz artırımına gitmesini beklerken, beklentiler Temmuz ya da Ekim-Aralık çeyreği üzerinde yoğunlaşıyor.

Şirket ve hane halkı enflasyon beklentilerinin BOJ’un hedefiyle uyumlu hale geldiğine dair işaretler olsa da, piyasa enflasyon beklentileri henüz %2 seviyesine ulaşmış değil. Bu tutarsızlık IMF’nin BOJ’a faiz oranı ayarlamaları konusunda temkinli bir duruş sergilemesi tavsiyesinin temelini oluşturuyor. Choueiri, bunun BOJ’un kendi açıklamalarıyla uyumlu olduğunu ve doğru hareket tarzı olduğuna inandığını belirtti.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haber-azdavay.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu